понеділок, 29 листопада 2010 р.

Путассу (лат. Micromesistius) — рід кісткових риб сімейства тріскових. Рід путассу включає два види: путассу північна (Micromesistius poutassou, Risso, 1827) і путассу південна (Micromesistius australis, Norman, 1937) .Промысловая риба. Поширена уздовж побережжя Південної Америки, від затоки Рио-де-ла-плата до приантарктических вод морить Ськотія. Середня довжина 45—47 см, досягає 60 см, середньої маси 800—900 р.
Співвідношення мас окремих частин тіла (у %): тушка 61,5, м'ясо з шкірою 51,5, голова 16,7, кістки 6,4, плавники 2,6, нутрощі 20,8, зокрема печінка 9,2, статеві продукти 1,4.

Хімічний склад в %
Частини тіла

Волога

Жир

Білок
Зола


Голова   
79,4
0,8
10,0
_
М'ясо   
79,7-81,6
0,5-3,2
14.0-16,8
0,9-1,2


80,6
1,5
15,2
1,1
Нутрощі
81,6
3,7
9,7
Печінка 
28,8-40,2
48,2-62,6
4,8
Кістки
73,4
1,3
11,3
Шкіра   
73,8
1,2
31,2

Південна путассу — хороша столова риба. Її слід заготовлювати і потім реалізовувати в мороженому вигляді. М'ясо її можна використовувати також для приготування кулінарних виробів і консервів в маслі. Печінка путассу є хорошою сировиною для приготування натуральних консервів.
Путассу північна мешкає в Атлантичному океані у берегів Європи, від Гібралтара до мису Нордкап. Її виловлюють у о. Ведмежого. Часто зустрічається на захід від Шпіцбергена. Звичайна у південних і західних берегів Ісландії, іноді ловиться у південно-західних берегів Гренландії. На півдні поширена до Гібралтара і західної частини Середземного моря, зустрічається у берегів Італії і Греції.
Путассу північна — Micromesistius poutas-sou.
Середня довжина близько 26—28 см, максимальна — 35—40 см, маса 250-300 р.
Довжина виловлених північних путассу склала 20—25; 31,0— 36,5 і 25,9 см, маса відповідно 70—119; 96—249 і 146 г, найбільша висота тіла 3,5—5,0 см, найбільша товщина — 2,0—2,5 див.




Співвідношення мас окремих частин тіла в %
Голова


Тушка


М'ясо з шкірою


Кістки
Плавники
Нутрощі
зокрема цілком
печінка і нутрощі
23,7*
60
57,9
4,5
1,9
12,0
5,1
17,8**
65,9
58,4
7,0
1,2
12,6
6,3
17,0**
58,3
7,4
0,9
13,9
6,6
0,6

* Відокремлена прямим зрізом. ** Відокремлена напівкруглим зрізом.
М'ясо північної путассу має дуже приємний смак, що нагадує смак наваги. Ця хороша столова риба може бути використана для приготування кулінарних виробів (у вареному і смаженому вигляді).

Хімічний склад в %
Частини тіла
Волога
Білок
Жир
Зола
Риба   цілком
77,4
15,4
4,8
2,3
М'ясо 
77,6—81,6
14,0—19,5
0,2—0,6
0,4—1,4


80,0
17,1
0,4
1,1
Голова
75,1—79,6
10,0-13,9
0,6—2,4
5,7—7,3

78,2
12,2
1,4
6,7
Шкіра
69,4—73,8
20,5—26,3
1,2—6,9
0,6—1,4


71,7
22,6
3,8
1,0
Кістки
70,6—73,4
15,5—16,8
1,1—4,3
8,3-9,9

72,1
16,0
2,4
9,2
Плавники 
65,1—75,2
11,3—14,5
0,9—1,3


70,1
12,9
1,1

Нутрощі
5,3-80,0
4,1—14,0
3,7—8,5
0,5—1,6


80,6
10,2
6,2
1,2
Ікра
80,5
14,2
4,0
1,2
Печінка
22,4—40,2
4,0—8,6
48,2—73,1
0,2—0,5


30,5
5,5
60,7
0,3

Печінка її є хорошою сировиною для приготування натуральних консервів. У печінковому жирі путассу (один аналіз) міститься 3400г вітаміну А і 68 г вітаміну Е.
Зважаючи на малі розміри путассу найбільш раціональним способом її заготівки слід вважати заморожування  в  цілому вигляді.


              

Немає коментарів:

Дописати коментар