Путассу (лат. Micromesistius) — рід кісткових риб сімейства тріскових. Рід путассу включає два види: путассу північна (Micromesistius poutassou, Risso, 1827) і путассу південна (Micromesistius australis, Norman, 1937) .Промысловая риба. Поширена уздовж побережжя Південної Америки, від затоки Рио-де-ла-плата до приантарктических вод морить Ськотія. Середня довжина 45—47 см, досягає 60 см , середньої маси 800—900 р.
Співвідношення мас окремих частин тіла (у %): тушка 61,5, м'ясо з шкірою 51,5, голова 16,7, кістки 6,4, плавники 2,6, нутрощі 20,8, зокрема печінка 9,2, статеві продукти 1,4.
Хімічний склад в %
Частини тіла | Волога | Жир | Білок | Зола |
Голова | 79,4 | 0,8 | 10,0 | _ |
М'ясо | 79,7-81,6 | 0,5-3,2 | 14.0-16,8 | 0,9-1,2 |
| 80,6 | 1,5 | 15,2 | 1,1 |
Нутрощі | 81,6 | 3,7 | 9,7 | — |
Печінка | 28,8-40,2 | 48,2-62,6 | 4,8 | — |
Кістки | 73,4 | 1,3 | 11,3 | — |
Шкіра | 73,8 | 1,2 | 31,2 | — |
Південна путассу — хороша столова риба. Її слід заготовлювати і потім реалізовувати в мороженому вигляді. М'ясо її можна використовувати також для приготування кулінарних виробів і консервів в маслі. Печінка путассу є хорошою сировиною для приготування натуральних консервів.
Путассу північна мешкає в Атлантичному океані у берегів Європи, від Гібралтара до мису Нордкап. Її виловлюють у о. Ведмежого. Часто зустрічається на захід від Шпіцбергена. Звичайна у південних і західних берегів Ісландії, іноді ловиться у південно-західних берегів Гренландії. На півдні поширена до Гібралтара і західної частини Середземного моря, зустрічається у берегів Італії і Греції.
Путассу північна — Micromesistius poutas-sou.
Середня довжина близько 26—28 см, максимальна — 35—40 см, маса 250-300 р.
Довжина виловлених північних путассу склала 20—25; 31,0— 36,5 і 25,9 см , маса відповідно 70—119; 96—249 і 146 г , найбільша висота тіла 3,5—5,0 см, найбільша товщина — 2,0—2,5 див.
Співвідношення мас окремих частин тіла в %
Голова | Тушка | М'ясо з шкірою | Кістки | Плавники | Нутрощі зокрема цілком печінка і нутрощі | ||
23,7* | 60 | 57,9 | 4,5 | 1,9 | 12,0 | 5,1 | — |
17,8** | 65,9 | 58,4 | 7,0 | 1,2 | 12,6 | 6,3 | — |
17,0** | — | 58,3 | 7,4 | 0,9 | 13,9 | 6,6 | 0,6 |
* Відокремлена прямим зрізом. ** Відокремлена напівкруглим зрізом.
М'ясо північної путассу має дуже приємний смак, що нагадує смак наваги. Ця хороша столова риба може бути використана для приготування кулінарних виробів (у вареному і смаженому вигляді).
Хімічний склад в %
Частини тіла | Волога | Білок | Жир | Зола |
Риба цілком | 77,4 | 15,4 | 4,8 | 2,3 |
М'ясо | 77,6—81,6 | 14,0—19,5 | 0,2—0,6 | 0,4—1,4 |
| 80,0 | 17,1 | 0,4 | 1,1 |
Голова | 75,1—79,6 | 10,0-13,9 | 0,6—2,4 | 5,7—7,3 |
| 78,2 | 12,2 | 1,4 | 6,7 |
Шкіра | 69,4—73,8 | 20,5—26,3 | 1,2—6,9 | 0,6—1,4 |
| 71,7 | 22,6 | 3,8 | 1,0 |
Кістки | 70,6—73,4 | 15,5—16,8 | 1,1—4,3 | 8,3-9,9 |
| 72,1 | 16,0 | 2,4 | 9,2 |
Плавники | 65,1—75,2 | 11,3—14,5 | 0,9—1,3 | |
| 70,1 | 12,9 | 1,1 | |
Нутрощі | 5,3-80,0 | 4,1—14,0 | 3,7—8,5 | 0,5—1,6 |
| 80,6 | 10,2 | 6,2 | 1,2 |
Ікра | 80,5 | 14,2 | 4,0 | 1,2 |
Печінка | 22,4—40,2 | 4,0—8,6 | 48,2—73,1 | 0,2—0,5 |
| 30,5 | 5,5 | 60,7 | 0,3 |
Печінка її є хорошою сировиною для приготування натуральних консервів. У печінковому жирі путассу (один аналіз) міститься 3400г вітаміну А і 68 г вітаміну Е.
Зважаючи на малі розміри путассу найбільш раціональним способом її заготівки слід вважати заморожування в цілому вигляді.
Немає коментарів:
Дописати коментар